FRIM på Fylkingen #48

frimjazz
Konsert

Marianne Svašek:
Dhrupadmästare på Fylkingenbesök. En komplex och mysterisk raga för skymning och solnedgång.

Marianne Svacek är sångerska bosatt i Nederländerna och är en av de mest erkända nu levande
utövarna av dhrupad, vilket är den äldsta bevarade musiktraditionen från Indien. Hon har studerat med de legendariska dhrupadmästarna Zia Mohiuddin Dagar, Zia Fariduddin Dagar och Uday Bhawalkar, och under många år undervisat vid konservatoriet i Rotterdam. I dhrupad läggs ett stort fokus på alap, en lång rubaterad del där ragan omsorgsfullt presenteras med ornatmentik och mikrotoner. Denna del är något utav Mariannes specialitet, något som visas på hennes album ”Marwa”, som släpptes på bolaget thanatosis tidigare i år. En komplex och mysterisk raga för skymning och solnedgång. Denna konsert blir även detta albums releasefest.

Marianne Svasek på scen 20.00
Joel Ring på scen ca kl 21.00

Marianne S: Foto: Hampus Andersson
JR&NS foto:Magnus Skavhaug Nergaard

Joel Ring and the Never Ending Sextet:
Ung svensk-norsk grupp med nyansrik och hypnotisk musik ledd av den svenske cellisten Joel Ring.

Musikens roterande arrangemang skapar en bred palett av nyanser och betonar musikens unika orkestrering, som ofta bygger på precisa, slagkraftiga fraser i mycket precisa stegvisa förändringar mellan fördelningen i ensemblen. Drivande motiv sammanflätade med tematiska improvisationer och en sextett bestående av några av nordens främsta musiker resulterar i att skapa ett starkt kollektivt uttryck av ensemblen. Ensemblen väver samman de individuella rösterna från varje medlem i en harmonisk och hypnotisk helhet och tillsammans skapar detta en inblick i dess impulsiva och fantasirika egenart.

Joel Ring - Cello, Bror Tomas Sandström - Trummor, Heida Karine Johannesdottir Mobeck - Tuba, Anton Jonsson - Trummor, Karl Hjalmar Nyberg - Tenor sax och klarinett, Milton Öhrström - Piano

Production: FRIM