Vad händer på Fylkingen?

Pressmeddelande 25 maj 2023
Vad händer på Fylkingen?

Hej!

April och maj har varit intensiva månader. Fylkingen har med särskilt stöd från Kulturrådet kunnat genomföra en rad egna produktioner i form av internationella gästspel och andra satsningar under 2023, då vi firar 90 år som ideell förening för ny och experimentell musik och konst. Helgen 11-13 augusti blir det fest – program och namn släpps inom kort.

Sedan 1986 har lokalen i Münchenbryggeriet som vi måste lämna senast sista december 2023 varit scen och produktionshus för Fylkingen. Jakten på nya lösningar präglar nu verksamheten. Samarbete med Stockholms stad i sökandet pågår och vi hoppas att ett eget hem också i framtiden är en inte alltför vild förhoppning.

Innan det kan förverkligas utforskar vi möjligheter via andra musik- och konstscener, medborgarhus, samarbeten, utbyten, happenings utan tak, kyrk- och källarlokaler – care of. De utsträckta händerna i och nära Stockholm är många från kollegor som själva jobbar utifrån rivningskontrakt och andra oförutsägbara existensförhållanden. En återkommande reaktion är: ”Fylkingen är ju en institution – hur kan ni inte få en ny lokal?”.

Frågan har många svar men sammanfattningsvis: den kulturpolitiska ambitionen för Stockholm finns, men staden har sålt ut många av sina egna fastigheter de senaste decennierna och hyresnivåer sätts utan subventioner. Sverige som kulturland har också svag insikt om hur de fria scenerna och grupperna, de konstnärsdrivna kollektiven och medlemsburna föreningarna – är nödvändiga som grogrund för kulturellt och experimentellt liv.

Några av vårens presentationer är vi särskilt stolta över: Svensk Musikvår i mars, då Fylkingens beställningsverk från kompositörerna Hara Alonso, Leo Correia Verdier, David Granström och Paul Pignon för föreningens nya flerkanalssystem uruppfördes. En trippelrelease den 20 maj på vår egen label Fylkingen records: Dust, Music for invented instruments av Johannes Bergmark; Siberia / Sirens av Susanne Skog; och Monument av Lisa Stenberg.

Andra program vi presenterat är Marcia Bassett, verksam på New Yorks noise-scen; den Stockholmsbaserade DJ:n och elektronmusikern Jin Mustafa; sångcykeln och installationen Den vita duvans lament av Maria Horn om det före detta cellfängelset i Luleå; utsålt hus med österrikiske elektronmusikern Christian Fennesz; legendaren Catherine Christer Hennix’s Kamigaku Ensemble och den ständigt brusande floden av nyskapande medlemsproduktioner – bland dem Technopoiesis av Edy Fung med vänner.

I satsningen Söndagsbrus (pågår till och med 11 juni) värnar vi om återväxten av elektronmusiker och experimentorienterade konstnärer genom workshops där barn och unga under guidning av proffsiga Fylkingenmedlemmar får lära sig att göra ljud med kod, syntar och SuperCollider; pröva sina kroppar i dans och rörelse; tillverka instrument av burkar och gummisnoddar; och improvisera på slagverk eller preparerad flygel.

Fylkingen har i maj haft besök av albanska konstaktörer som driver fria konstnärliga verksamheter. Initiativet kom från det internationella biståndsprogrammet Art Nexus där Konstnärsnämnden och SIDA arbetar för att stärka konst- och kulturutövares friheter och rättigheter och främja internationellt, kulturellt utbyte.

Sist ett aktuellt utbyte med Nya Lövholmen inom ramen för OPI Labs, en hub för experimentellt konstnärligt och arkitektoniskt tänkande och görande vid Kungliga konsthögskolan. Gruppen bakom Nya Lövholmen skapar ett kontraförslag till markägarnas byggplan (=tätt placerade bostadsrätter) för de gamla industrikvarteren i Gröndal. Arkitekten Johanna Fager och konstnärerna Jo Mikkel Sjaastad Huse och Nicole Cecilie Bitsch Pedersen har projekterat ett eget – ljudande – hus till Fylkingen i Cementas silodepå. I projektet frågar de sig: hur låter en stadsdel? Kanske så här:

24 MAJ
SKÄRVOR
LARS B ALMKVIST, NIKLAS FITE, ISAK HEDTJÄRN, PER-ÅKE HOLMANDER, ANTON JONSSON, HENNING ULLÉN.
KONSERT

25 MAJ
COREY FOGEL & AMINA HOCINE
KONSERT

27 MAJ
HALFFLOOR SOUND ART COLLECTIVE CENTENARY CELEBRATION
KONSERT

28 MAJ
LJUDVÄRLDAR med Anke Laerenbergh och Gus Loxbo
WORKSHOP FÖR BARN OCH UNGA

1 JUNI
SHAPES OF SOUNDS – DARK: LIGHT EXPLORATIONS
ALEXANDRA NILSSON, JENNY SOEP

2 JUNI
MUSIK ATT DRÖMMA TILL – SOVSÄCKSKONSERT
KONSERT, PERFORMANCE
Servando Barreiro, Malin Arnedotter Bengtsson, Duo Aurélie Ferrière & Henning Ullén, Ekrosjävlarna, Ola Ilstedt, Magnus Johansson & Sören Runolf, Pär Johansson, Johnny Heartbreaker, Katrin von Rettig, Assar Tallinger, Wind & Jay, ØX (Fornbäck & Morgan).

3 JUNI
MINT PARK & JULIA GIERTZ – CAMILLA VATNE BARRATT-DUE
KONSERT

4 JUNI
SUPERCOLLIDER med Daniel M Karlsson
WORKSHOP SÖNDAGSBRUS FÖR BARN OCH UNGA

6, 7, 8 JUNI
RÖR DIG NU – ÖPPEN INSPELNING OCH KONSERT
LISA ULLÉN

8 JUNI
LISE-LOTTE NORELIUS, LISA ULLÉN, LUKA ARON, JOHN BOWERS, DEREK HOLZER, JØRGEN TELLER
KONSERT

11 JUNI
FLYGELBUS med Felicia Nielsen
WORKSHOP SÖNDAGSBRUS FÖR BARN OCH UNGA

Program med reservation för ändringar, se https://fylkingen.se/

För bilder och intervjuförfrågningar vänligen kontakta:

Maria Morberg
Kommunikationsansvarig producent
FYLKINGEN
kommunikation@fylkingen.se
+46 (0)8 84 54 43
+46 (0)70 718 09 25

Fylkingen är en medlemsdriven förening grundad 1933 – idag plattform och scen för ny, internationell, experimentell musik och intermediakonst. Verksamheten har stöd från Kulturrådet, Region Stockholm, Stockholms stad och Kulturens.