MOMENTFESTIVALEN 2006 - pressmeddelande

tillbaka till programpunkt

3-4 November

FRIM, Föreningen fri improviserad musik presenterar en tvådagars festival första helgen i november.

Lyssna, känn och smaka på nya spännande akter från bl a. Japan, Schweiz och Frankrikes experimentella improvisationsscen och med högintressanta svenska musiker på mellanlandning!

Med ny ung styrelse är det dags för ännu en internationell festival. Tidigare har FRIM arrangerat festivaler som Sounds, AD LIB, Vårflod och All Ears. Programmet kommer att bjuda på en blandning mellan inbjudna grupper och för festivalen specialsammansatta grupper.

Medverkande
Med stor glädje presenterar vi som huvudakt Tetuzi Akiyama (Jp). En gitarrist vars akustiska och elektriska spelsätt är totalt motsatta men lika fascinerande båda två. Dessutom ett gäng internationella akter som besöker Sverige för första gången, Caroline Crabble, Londonbaserad saxofonist som närmat sig improvisationsmusiken utifrån punk och indiemusik. Nina de Heney violin, och Charlotte Hug kontrabas, en schweizisk duo från friform-bergskedja. Eve Risser, fransyska som spelar piano och soundobjects i sitt närmande av impromusiken.
Från hemmaplan möter vi Christer Bothén kontrabasklarinett/ Eric Carlsson slagverk, en duo med eftertänksamma klangimprovisationer. Joel Grip angriper sin kontrabas på nya och kreativa sätt. Jonna Sandell spelar violin inom pop, elektronisk- och improvisationsmusik. Konatus med Dror Feiler spelar improvisationsmusik inom noise genren. Lisa Ullén Quartet levererar en tung och stor improvisationsmusik och släppte nyligen CD'n Big Bang som fått ett mycket gott mottagande i pressen.

Plats: Fylkingen, Münchenbryggeriet, Stockholm
Tid: 18- 01 Båda dagarna.
Entré: 1 dag - 150 kr. 2 dagar - 250 kr. Medlemmar och stud. 100 kr/dag
Arrangör: FRIM - Föreningen fri improviserad musik i samarbete med Fylkingen.
www.musiker.nu/frim/
www.fylkingen.se

Mer info om artisterna:

Tetuzi Akiyama, gitarr
Tetuzi Akiyama spelar på gitarren med primitiva och praktiska slutsatser, genom att addera sin egen längtan till instrumentets karaktäristiska egenhet på en minimal och rak metod. Delikat och ibland fräckt kontrollerar han ljudvolymen från micro till macronivåer, olika försök att kvantisera det fysiska systemet. Akiyama släppte sitt första solo album Relator (slub music, 2001). Akiyama mixade känslor av country och blues med fri improvisation, och började allt oftare att spela solo. Han blandade både akustiska och elektriska gitarrer, använde sig av skivspelare utan skivor och andra effekter. Då han använde en preparerad gitarr med ett samurai svärd, spelade han in sitt andra solo album Resophonie (a bruit secret, 2002). Ett album som kan beskrivas som en ljudskulptur med gitarr.
www.japanimprov.com/takiyama
Ljudfiler på www.thewire.co.uk/web/mp3.php

   
Tetuzi Akiyama Foto: Masanori Yanagawa

Caroline Kraabel, saxofon
Kraabel växte upp i Seattle, USA och kom till London som tonåring precis för sent för att realisera sina punkdrömmar. Istället upptäckte hon saxofonen och började spela med i olika indieband och som gatumusiker. Så småningom hittade hon till Londons vibrerande improvisationsscen och lärde sig då mer om sitt instrument, både fysiskt, med olika tekniker och ljudbilder.
http://carolinekraabel.free.fr

Charlotte Hug, altfiol, och Nina de Heney, kontrabas
Duon träffades för första gången i början av 2006 i Zürich. Efter ett par lyckade spelningar i Köpenhamn och Göteborg i mars samma år, föddes en lust att fortsätta att spela vidare. Mycket stråkar, i alla möjliga riktningar. Både i luften och musikaliskt. Ibland yviga gester, ibland minimalistiska vibrationer. Två schweiziska musiker i friform bergskedja.
www.charlottehug.ch

Eve Risser, piano, flöjt
Född 1982, Eve Risser började sin musikaliska bana med den klassiska musiken, med flöjt och piano i kammarmusik sammanhang. Hon fortsatte senare att utforska den samtida musiken, jazz och improvisationsmusik. Hon studerar vid National Superior Music Conservatoiry i Paris. Ivrig efter att uttrycka både muntlig och skriven musik arbetar hon nu med både jazzgrupper, jazzrock grupper och även soloprojekt. Hon improviserar med ljudobjekt som leksaker, game boys och skivspelare.

   
eve Foto: JPOE

Christer Bothén, kontrabas klarinett/ Eric Carlsson, slagverk
Denna duo spelar lågfrekventa minimalistiska improvisationer med slagverk och kontrabasklarinett. Christer Bothén är har genom åren spelat med en mängd egna grupper, bl a Bolon Bata, Bolon X, CBAE, CB TRIO. Samt i flera konstellationer tillsammans med bl a Don Cherry, Ailo Gaup och Inga Joso.
http://homepage.mac.com/bothen/Menu9.html
Eric Carlsson, ursprungligen från Göteborg är en uppåtgående stjärna på improvisationshimlen alltid med ett flertal projekt på gång.

Joel Grip, kontrabas
Ursprungligen från Stockholm, turnerar Joel Grip med världen vid sina fötter. Med sitt instrument konverserar han över alla musikaliska barriärer och länder. Han har mottagit masterdiplom på improvisations musik programmet vid Peabody Conservatory of Music in Baltimore, USA, där han har studerat för Michael Formanek. Med uppträdanden på internationella festivaler som High Zero, och genom inspelningar tillsammans med legenden Gary Thomas har Grip blivit en av de drivande på den experimentella östkustscenen. Han har visat ett mångsidigt och energiskt musicerande, och samtidigt behållit sitt eget sound och
kreativitet. Joel Grip är initiativtagare till idén och projektet Public Health Music, som idag även består av en CD och DVD produktion med hemlösa barn och ungdomar i Ukraina.

Jonna Sandell, violinist, sångerska och kompositör.
Frilansande musiker i pop-, impro-, och teatersammanhang. Har flera egna fria improvisationsgrupper som Re Surge och (is). Medlem i Great Learning Orchestra och i performancegruppen Kel. Sandell har komponerat musik för bl a Kel, Dramatiska Institutet och Stockholms Stadsteater.

Konatus startade som en duo med David Linnros och Niklas Korssell 2003. För ett år sedan kom Ida Lundén med och musiken blev mer elektronisk och närmade sig noise-genren. Förutom skiftandet mellan det elektroniska och det akustiska, spelar spänningen mellan statik och förändring en stor roll. På Moment-festivalen spelar de för tredje gången med noise- och improvisationsmaestron Dror Feiler.
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendI...

Dror Feiler startade på 70-talet legendariska improvisationsgruppen Lokomotiv Konkret. Han verkar även som kompositör med många utförda beställningsverk i Sverige och Europa och har spelat med bland andra Hans Ola Ericsson, Mats Gustafsson, Henry Kaiser, Fred Frith, Tom Cora, Charles Morrow, Sten Sandell, Phil Minton, Vladimir Tarasov, Shoji Hano, Blixa Bargeld, Zbigniew Karkowski och Merzbow.

Lisa Ullén Quartet Stockholmsbaserade fri-jazz/improvisations ensemble som formades 2004. Medlemmarnas kollektiva musikaliska erfarenhet sträcker sig från jazz till punk och blues och kammarmusik. Sedan starten har kvartetten spelat flitigt i Stockholmsområdet. Deras första CD "Big Bang" släpptes på den oberoende etiketten och förlaget Disorder Productions. Kvartetten består av Lisa Ullén, piano, Mats Äleklint, trombon,Ulf Åkerhielm, kontrabas och Andreas Axelsson på slagverk.
www.disorder.se
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendI...

   
Lisa Ullén Quartet Foto: Mattias Indy Pettersson

BilagaStorlek
Pressmeddelande_Moment2006.pdf54.52 kB