tillbaka till festivalsidan

Twisted Shout #2: Benedictio Carling

”Skärp dig för fan” (Sten Hanson)
Poeten, tonsättaren och performanceartisten Sten Hanson (1936-2013) var en stark profil inom Fylkingen och dess ordförande 1982-84, liksom ordförande för FST 1984-93.
Ett av hans mest kända performanceverk framförs här av:

Benedictio Carling


Foto: Håkan Gottberger


Passionerad Homoludens, Kretsloppsdesigner, Performanceartist och Miljönär.
Har hela mitt aktiva liv hyllat Slumpens Partitur och älskar att agera utifrån slumpens oförutsägbarhet, men oxå Förgänglighetens Skönhet, den som uppstår och försvinner, som livet självt.
Åren 1999-2000 beskrev jag i ett KU-projekt (Konstnärligt utvecklingsarbete) på Konstfack, olika exempel på Förgänglig skönhet.
Ett handlade om då jag under slutet av 1990 och början av 2000 talet säsongsvis, arbetade med Ice Hotel i Jukkasjärvi, där ingen möda var för stor för att bygga upp och konstnärligt berika Ice Hotellet i snö och is, för att i maj se det hela smälta ner och förena sig med Torneälvs vatten som just där utgör ett stilla flöde! 
Ett annat exempel handlar om när j gjorde hjälpmedel/pennhållare, så att utvalda träds grenar med hjälp av vinden kunde teckna slumpmässiga bildpartitur. Ett tredje exempel var 3 - 5 strängade Eolsharpor (Ekologiska Freestyles), som bars av en sju personers kör. De fick till sig vindalstrade toner, som de tolkade med sina röster och ljuv slumpmässig musik uppstod.
Inför TextLjudFestivalen på Fylkingen arbetar vi - en bildkonstnär, en sångpedagog och jag - tillsammans med  24 mellanstadieelever på kulturskolan Raketen i en söderförort till Stockholm. Bokstäver tecknas stort och synligt med vaxkritor, på A3 papper, de frigörs från sina roller i ord, blandas slumpvis till nya bokstavsbilder/ljudningar, som i sin tur kombineras samman till ljudpoem. Bilder ritas oxå med elevernas dansande fötter, som försetts med färgkritor mellan tårna o bilder uppstår, som sedan utvalda avgränsningar, blir till Partitur, njut o  som tolkas med rösterna…….. 
Gör som havet…..våga……

Benedictio Ubu Camelion Carlingtillbaka till festivalsidan