tillbaka till festivalsidan

Twisted Shout #2: Anne Pajunen


Foto: Nils Cromnow


”Ur någons rygg(märg) kommer de.
Tygla dem, bind fast dem likt rasande sparvar.”

Sångaren, tonsättaren och performancekonstnären Anne Pajunen har under mer än 25 år arbetat med nyskapande scenkonst både i Sverige och internationellt, som soloartist och med bl a duon Svenska Moderna Operaensemblen S.M.O.K.

Repertoaren omfattar även många 1900tals- och nutida vokalverk av svenska och internationella tonsättare. Det är dock främst iscensättningarna och de platsspecifika performanceverken som blivit hennes signum, tillsammans med blandningen av noterad musik och improvisation. Med röst, liveelektroniska instrument, video och diverse objekt skapas föreställningar som ofta tar hela rummet i besittning.

De liveelektroniska instrumenten är utvecklade i nära samverkan med Fredrik Olofsson, ett samarbete som pågått över 2 decennier. Bland internationella samarbeten kan nämnas Gino Robair, Pamela Z och Glasgow Improvisers Orchestra. Pajunen har även under flera år haft ett nära kompanjonskap med text-ljudkompositören Lars-Gunnar Bodin.  Fylkingen har varit en viktig scen där också många verk har presenterats, och många samarbeten startat.

http://www.annepajunen.comtillbaka till festivalsidan