tillbaka till festivalsidan

Twisted Shout #2: Jaap Blonk


Foto: Etang Chen


Jaap Blonk (född 1953 i Woerden, Holland) är en kär gäst på Fylkingen och var ett av huvudnumren på den förra Text-Ljudfestivalen ”Hej Tatta Gôrem!!!” (1993).

Han är en självlärd kompositör, artist och poet och började studera matematik och musikvetenskap men avslutade inte dessa studier.
I slutet av 1970-talet började han spela saxofon och komponera musik och några år senare upptäckte han sin potential som vokalartist, först genom att recitera poesi och senare i improvisationer och egna kompositioner. I nästan två decennier var rösten hans främsta medel för upptäckten och utvecklingen av nya ljud.
Från omkring år 2000 började Blonk arbeta med elektronik, först med hjälp av samplingar av sin egen röst, för att sedan utöka fältet till att omfatta ren ljudsyntes samt arbete med analoga syntar.
Han tog ett år ledigt från att uppträda 2006. Som ett resultat av detta fick hans förnyade intresse för matematik honom att starta en forskning om möjligheterna med algoritmisk komposition för att skapa musik, visuellt arbete och poesi.

Som sångare är Jaap Blonk unik för sin kraftfulla scennärvaro och nästan barnsliga frihet i improvisation, kombinerat med ett skarpt grepp om struktur. Han har uppträtt runt om i världen, på alla kontinenter. Med användningen av liveelektronik och interaktiva bilder har omfattningen och utbudet av hans konserter fått en avsevärd utvidgning.

Förutom att arbeta som solist, har han samarbetat med många musiker och ensembler inom samtida och improviserad musik, som Maja Ratkje, Mats Gustafsson, Joan La Barbara, The Ex, Netherlands Wind Ensemble och Ebony Band.
Han gör också teckningar i större skala av sina partitur samt visuell poesi.

http://www.jaapblonk.com/tillbaka till festivalsidan