#1 Fylkingen på Sthlm Jazz. Johan Arrias solo och Linda Kallerdahl / Anna Högberg / Michala Østergaard-Nielsen arr:FRIM

20:00 Johan Arrias - saxofon

Johan Arrias solo för altsaxofon skapar ett avskalat soniskt rum där vi får möjlighet att lyssna på lyssnandet. Här är de små ljuden lika distinkta som de stora; och det tonala och det texturala ges lika mycket plats. Med knivskarp precision framträder ljuden i sin egen rätt och försätter lyssnaren i ett djupt fokus. Från detta koncentrerade, till höres enkla ljudrum, framträder något sällsynt vackert och sårbart.

Spotify: https://open.spotify.com/album/5hi4GnfJVogwMym7wu2pPI
Videos: https://www.youtube.com/watch?v=RjCCUHVecnk och https://www.youtube.com/watch?v=e3RkHUD3XcE&feature=youtu.be

21:00 Lindha Kallerdahl - röst / Anna Högberg - saxofon / Michala Østergaard-Nielsen - slagverk

Kallerdahl/Högberg/Østergaard-Nielsen
Rytmisk detaljrikedom och ritisk koncentration när klangerna från Kallerdahls elbas och sång, Østergaard-Nielsens slagverk, och Högbergs saxofon möts. En trio som är en multitud av röster, vars gemensamma rop påminner oss om något som ter sig radikalt i vår samtid: att det finns fler än två vägar. Genom lyssnandet och ljudandet öppnas nya fåror i ett ostoppbart flöde, och med en stundtals vansinnig intelligens manifesteras musikens, samarbetets och öppenhetens kraft.

Michala Østergaard-Nielsen, trumslagare/slagverkare och kompositör, är en mycket intressant musiker med en personlig röst på den nordiska musikscen i dag. Michala beskrivs ha "ett nästan zenbuddhistiskt förhållande till trumspel, improvisation och musik," och hon utforskar trummorna både som ett rytminstrument och som ett klanginstrument med stor sensitivitet och närvaro. 2018 fick hon utmärkelsen "Jazzkannan", som går till musiker för nydanande insatser inom jazzmusiken: "Årets jazzkanna går till en spirituell och lyhörd kompositör och musiker, vars universum är fyllt av poetiska vibrationer som leder till ögonblicklig kärlek.”

Anna Högberg är en högaktiv och tongivande musiker på den svenska och internationella frijazzscenen. Med sitt experimentella spel och sin omisskännliga ton är hon aktiv i olika band, tillfälliga konstellationer och gör solo konserter. Hon har även varit medlem i olika uppsättningar av Mats Gustafssons Fire! Orchestra och utforskar ständigt nya konstellationer inom den fria improvisationen. Just är hon aktuell med sin sextett Anna Högberg Attack som släppte sitt andra album, Lena 25 april 2020. ”Her tone being able to cut landscapes open, to melt your brain as we know it.” - Mats Gustafsson

Lindha Kallerdahl Musikern, improvisatören och kompositören Lindha Kallerdahl har en gedigen erfarenhet och ett flertal betydelsefulla samarbeten i bagaget. Lindha står för en kompromisslös attityd till musikaliskt uttryck som inspirerat en hel generation unga improvisatörer i Sverige.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=kf7KyA7Zly8