danskonstnär danslegend
filmer – berättelser – texter – musik – foto

Entré 120kr, stud/medl 60kr

OBS! endast kortbetalning, inga kontanter
NB! Card only, No Cash

FÖRKÖP: https://www.tickster.com/sv/events/449plbwe3fun2em/2019-10-23/en-kvall-…

Foton:
Lütfi Özkök, piak

I somras fyllde danskonstnären Margaretha Åsberg 80 år och det vill vi fira med en helafton på Fylkingen! Åren 1973-76 var Margaretha Fylkingens första kvinnliga ordförande och under 70-talet var Fylkingen en viktig plattform för hennes danskonst i arbetet som dansare och koreograf.
Under kvällen får vi ett personligt möte med Margaretha där hon berättar om sitt arbete och läser texter. Vi får se filmer, från Fylkingen och andra sammanhang, i foajén är det utställning av fotografier och affischer.
Från föreställningen ”…from one point… to any other point…” som spelades på Södra Teatern respektive Kungliga Operan 1968 och 1969 får vi höra originalmusiken av Lars-Gunnar Bodin, komponerad för fyra högtalare.
Vi visar film från ”SAND” – tio rörelsedikter” som spelades 1974 på Fylkingen. Och som speciell gäst har vi pianisten Mats Persson som spelar live.
En annan film från Fylkingen är ”Fragment av en kub” från 1980 med dansgruppen Pyramiderna, med bland annat Per Jonsson.
Vi gör även djupdykningar i andra verk ur Margarethas omfattande produktion, spelade på Moderna Dansteatern och andra scener: ”Arsinoe”, ”Glömskans terräng”, ”Medea – material”, ”Det muterade paradiset” med mera.

Program med reservation för ändringar

Margaretha Åsberg är född 1939 i Stockholm och numera bosatt på Österlen.
Utbildad vid Operans balettskola 1951–1957, vid The Juilliard School of Music i New York och The Martha Graham School of Contemporary Dance 1962–1964 samt vid Koreografiska institutet i Stockholm 1964–1968 (grundat av Birgit Åkesson, föregångare till Danshögskolan, numera DOCH/Dans och Cirkushögskolan).
Margaretha blev på 60-talet solodansare hos Birgit Åkesson, bland annat i TV - produktionerna ”Aniara” och ”Öga: sömn i dröm”, och var med om att introducera den postmoderna dansen i Sverige.

Margaretha är en sann nydanare och pionjär inom svensk modern danskonst och tillhör de verkliga radikalerna med start i det sena 60-talet. Margaretha har haft en avgörande betydelse för den svenska moderna dansens framväxt och många är de dansare och koreografer som tagit avstamp i arbetet hos Margaretha: Anja Birnbaum, Per Jonsson, Björn Elisson, Cecilia Roos, Efva Lilja, Helena Franzén, Lotta Melin, Anna Koch, Carina Reich, Bogdan Szyber och många fler.

Margaretha samarbetade gärna med konstnärer från många uttrycksområden. Det var tonsättare som Lars-Gunnar Bodin, Sven-Erik Bäck och Steve Reich, bildkonstnärerna Sivert Lindblom och Jan Håfström, ljusdesignerna Torkel Blomkvist och Ellen Ruge, poeten Bengt Emil Johnson och fotografen Sven Åsberg, för att nämna några av hennes samarbetspartners.

Det uppmärksammade verket Pyramiderna som uruppfördes på Moderna Museet 1979 gav namn till hennes egen dansgrupp och Margaretha som varit en ihärdig förkämpe för den moderna dansens plats i samhället kunde till sist få en egen scen för Pyramiderna på Moderna Dansteatern på Skeppsholmen i Stockholm som invigdes 1986. Margaretha var initiativtagare och grundare till MDT och konstnärlig ledare i närmare 20 år.
År 1992 utnämndes hon till Sveriges första professor inom dansområdet; professor i koreografisk komposition vid Danshögskolan i Stockholm.

Margaretha Åsberg har skapat ett tjugotal helaftonsverk. Hennes koreografier karaktäriseras av ett nära samarbete med samtidens främsta företrädare inom bildkonst, ny musik, diktkonst och ljuskonst. Ämnen för hennes verk spänner från indiansk och egyptisk mytologi till astrofysik, minimalism och performance till koreograferad teater.

TACK TILL:
Kungliga Biblioteket/SvenskMediaDataBas, Musik- och Teaterbiblioteket/Musikverket, Kungliga Operan, Göteborgs konstmuseum