XKLUB #6 - Call to Mind: GUNVOR NELSON

Datum: 
5 Dec 2014 - 19:00 - 23:00

Verk av filmkonstnären och legenden Gunvor Nelson har visats på Moderna Museet i Stockholm, MoMA i New York och andra prestigefulla instutioner och festivaler. Nu gör FILMFORM ett urval av hennes filmer tillgängliga på Blu-ray. Nelson som under åren skapat ett trettiotal filmer och videoverk flyttade till Kalifornien 1953 och bor sedan 1993 åter igen i sin födelsestad Kristinehamn.

Blu-ray-utgåvan Call to Mind släpps nu på fredag den 5 december i närvaro av Gunvor Nelson under en kväll på Fylkingen i Stockholm.

Eventet arrangeras av Filmform i samarbete med BLOT och XKlub. Kvällen innefattar en filmvisning följd av samtal mellan Gunvor Nelson och konstnären Roberto N Peyre, bokbord med Blu-ray-släpp till release-pris, bar med lounge DJ och avslutas med en exklusiv audivisuell live-performance med Gunvor Nelson och ljudkonstnären Jean Louis Huhta.

GUNVOR NELSON

Född år 1931 i Stockholm, bor och arbetar i Kristinehamn. Gunvor Nelson studerade vid Konstfack (1950–51) och flyttade till USA 1953 där hon studerade vid San Francisco Art Institute (1957) och Mills College i Oakland (1957–58). Filmdebut med Schmeerguntz (1966), i samarbete med Dorothy Wiley. Hon har undervisat vid bland annat San Francisco State University (1969–70) och San Francisco Art Institute (1970–92). Flyttade tillbaka till Sverige 1993. Har mottagit ett antal priser och stipendier bland annat J.S. Guggenheim Foundation (1973), Rockefeller Foundation (1998) och Bildkonstnärsfondens stora pris (2006). År 2008 tilldelades Gunvor Nelson Konstnärsnämndens statliga inkomstgaranti och 2013 ett pris från Kungl. Akademien för de fria konsterna ur Carl Christensen och Maria Lisa Ekmans stiftelse. Hennes filmer har visats på konstmuseer över hela världen, bland annat på MoMA i New York och på Moderna Museet i Stockholm, samt på filmfestivaler och cinematek i främst Europa och Nordamerika.

------------------------------------------------

Program:

19.00
Filmvisning av TRUE TO LIFE

20.30
Samtal mellan Gunvor Nelson och Roberto N Peyre (BLOT), konstnär och MA i Aural- & Visual Cultures, Goldsmith.

21.30
NOW IT'S HERE, NOW IT'S NOT - Audiovisuell performance med Gunvor Nelson och ljudkonstnären Jean-Louis Huhta.

------------------------------------------------

Blu-ray Call to Mind innehåller filmerna MY NAME IS OONA (1969), TIME BEING (1991) och RED SHIFT (1984), en trilogi med familjen som tema. TRUE TO LIFE (2006) fungerar som en fristående kommentar till de övriga filmerna.

Ur katalogen:
"Gunvor Nelson har alltid grävt där hon stått. Uppmärksamt, lyhört, bestämt, nyfiket och med en stor portion humor. Filmerna har följt henne som person och hon filmerna. Med åren i en allt växande frustration över filmmaterialets skörhet och förgänglighet. Celluloidfilmen är allt annat än ett massproducerbart och automatiskt kopierbart medium. Därmed gör den ökade efterfrågan efter hennes verk denna Blu-ray-utgåva högst välkommen." /John Sundholm

http://filmform.tictail.com/product/gunvor-nelson-call-to-mind

Utgåvan Call to Mind har möjliggjorts med stöd från Svenska Filminstitutet och Längmanska kulturfonden.

------------------------------------------------

Fri entré:

------------------------------------------------

Facebook-event:
https://www.facebook.com/events/623120291127668

------------------------------------------------

Produktion:
Fylkingen/Filmform i samarbete med BLOT och XKlub

------------------------------------------------

ENDAST KORTBETALNING!

Fylkingen har gått över helt till kortbetalning.
Ingen kontantbetalning i entré eller bar.

CARD PAYMENTS ONLY!

Fylkingen has changed over to card payment system.
No cash payments in the entrance or the bar.

BilagaStorlek
GunvorNelson.jpg62.31 kB