TURBIDUS FILM - Monument över en förlorad värld: CLAES SÖDERQUIST

Datum: 
14 Nov 2014 - 18:30

TURBIDUS FILM presenterar stolt CLAES SÖDERQUIST.

Claes Söderquist är en portalfigur i den svenska experimentfilmen vars visuellt vackra och personliga filmer ofta kretsar kring cinematiska reflektioner över arkitekturens, landskapets, tidens och rummets verkningar. Med influenser och intressen i bland annat Land-Art, den minimalistiska musiken och den strukturalistiska filmen, kan hos Söderquist dystopiska och ödsliga landskap avlösas av rum påminnande om det i Michael Snows "Wavelength",

Turbidus Film visar:
"Travelogue" (1969)
"Epitaf" (1981)
"Landskap" (1985–1987)
"Brev ur tystnaden" (1989)
...alla på 16 mm.

Filmvisningen följs av ett samtal mellan Claes Söderquist, Martin Grennberger (Magasinet Walden) och Daniel A. Swarthnas (Turbidus Film).

------------------------------------------------

PROGRAM

18:30
Introduktion av Martin Grennberger (Magasinet Walden)

TRAVELOGUE: Porträtt - Bilder från en resa
1969, 16 mm, 28'00 (engelsk dialog)
Travelogue: Porträtt – Bilder från en resa är en slags svartvit resedagbok, där minnestematiken och förhållandet till ett förflutet på en gång hinner ikapp och rusar ifrån oss. Filmen är uppbyggd kring en serie porträtt av amerikanska konstnärer (bl.a. Alfred Leslie, Lowell Nesbit, Robert Nelson och Edward Kienholz), som alla tillhör en ung och politiserad generation, vilka presenteras i statiska tablåer tittandes in i kameran varvat med bilder från deras studior, filmer och hemmamiljöer. Konstnärerna porträtteras utan sammanbindande kommentar eller systematik, men sammansvetsas genom att de fungerar som anhalter på resa västerut, från New York till Kalifornien i denna opolerade och råa road movie där, mellan anhalterna, landskap, städer och reklamskyltar passerar förbi utanför bilfönstren.

EPITAF
1981, 16 mm, 27'00 (ingen dialog)
I Epitaf har landskapet delvis intagit människans plats. Filmen kan närmast beskrivas som ett psykodrama kring förlust och minnets expanderade arbete. Här bildar ett vid flera gånger återkommande rum, som starkt påminner om den plats som utgör spelplanen för Michael Snows strukturalistiska klassiker Wavelength (1967) – en film som har haft ett betydande inflytande på Söderquist – ett slags återhämtningens plats och fungerar som relief till de mytopoetiska skärvor och minnesfragment som återkommer och uppradas genom filmen. En man ligger naken på ett sarkofagliknande betongsfundament för att en stund senare övertäckas av ett vitt tygstycke; andra avsnitt visar en naken kvinna i suddig gestalt och utblickar mot kalhyggen; filmen avslutas med en bild av ett stäpplandskap som skapar en oroande inramning. Epitaf är, med Söderquists egna ord, en film ”om människor och ting på väg mot förintelse”.

PAUSE

20:00
LANDSKAP
1985–1987, 16 mm, 36'00 (ingen dialog)
Landskap är Söderquists första minimalistiska film. Tillsammans med Passager – ett stadsporträtt (2001) och Labyrint (2013) bildar den en trilogi som utforskar rummet genom landskapet och staden. Kamerans dröjande åkningar, från höger till vänster i bildrummet, visar på naturens tröghet och eftertänksamhetens temporalitet. Filmen klipps i rörelsen för ett ge en sammanhängande rörelsestruktur, ett slags skeendets struktur, genom ett mångfacetterat landskap av mustiga ormbunksblad, svajande trädkronor, slingrande rötter varvat med reflektioner i den porlande Verkeån. Landskap är ett fokuserat och stramt utformat landskapspanorama i miniatyr, vars mästerligt användande av naturljud och cykliska konstruktion, yttrar sig i årstidernas växlingar och att filmen börjar och slutar med bilder på det strömmande vattnet i ån.

BREV UR TYSTNADEN
1989, 16 mm, 40'00 (svensk dialog)
I Brev ur tystnaden avporträtteras Kurt Tucholsky’s fiktivt uppbyggda hem (filmat i Söderquist sommarstuga) genom brev, skrivna under exil i Sverige mellan 1932 och 1935, till vännerna Hedvig Muller och Walter Hasenclever. Tucholsky var vänsterorienterad demokrat av judisk härkomst, pacifist och antimilitarist. Utanför fönstren är den finaste sommardag men i breven varnar han för de antidemokratiska tendenserna i politiken, militären och rättsväsendet i såväl Sverige och Tyskland som i övriga Europa, men också om det rådande hotet från nazismen. Med okonventionell stramhet och systematiskt monotona kameraåkningar över detaljer och folktomma rum, en form som känns igen från Landskap, framställs, tillsammans med den bittra tonen i breven, en existentiell tomhet och utanförskap som en förvisning från hemlandet Tyskland kan betyda. I sitt nya hem i Hindås, ett hem som är Tucholsky’s och samtidigt inte, slutar han 1932 att skriva böcker och väljer tystnaden fram tills han 1935 tar sitt liv.

MONUMENT, TIDEN, RUMMET
Samtal om Claes Söderquists filmer med Claes Söderquist, Martin Grennberger (Magasinet Walden) och Daniel A. Swarthnas (Turbidus Film).

------------------------------------------------

CLAES SÖDERQUIST (1939-)

Claes Söderquist är en portalfigur inom den svenska experimentfilmen och har lång och bred erfarenhet som filmskapare, konstnär och filmcurator. Med legendariska utställningar som The Pleasure Dome, Nordisk film och Västtysk experimentfilm och det omfattande program med Swedish Avantgarde Film 1924-1990 som turnerade i USA 1991, har han gjort betydande insatser både för att sprida kännedom om den inhemska traditionen internationellt och tillgängliggöra ett urval av den internationella experiment-filmens kanon i Sverige.

------------------------------------------------

Facebook-event:
https://www.facebook.com/events/695779950518118

------------------------------------------------

Entré: 60 kr

------------------------------------------------

ENDAST KORTBETALNING!

Fylkingen har gått över helt till kortbetalning.
Ingen kontantbetalning i entré eller bar.

------------------------------------------------

CARD PAYMENTS ONLY!

Fylkingen has changed over to a card payment system.
No cash payments in the entrance or the bar.

BilagaStorlek
Turbidus_Claes.jpg28.45 kB