Stone Breath

Dance

Föreställning med musik, film och butohdans, utifrån sten och platser längs norra Ölands kust.
Kroppar av sten: hällar, klippor, block. Mineral och sediment; lager av tid. Sprickor, Skrevor.
Sammanpressade sandkorn, luft, andning.

Ett landskap präglat av kalksten och sandsten i mångfaldiga formationer. Fossiliserade urtidsdjur förkroppsligar ett för människan överväldigande tidsperspektiv. Stenens tid är mångmiljonårig, präglad av tyngd men ändå porös och levande. Stenen utsätts av luft vatten och inre spänningar som orsakar sprickor och erosion. Stenen andas.

Stone Breath knyter an till frågor om människans samvaro med materia som ofta antas sakna liv, men som vi, i tider av ekologiska kriser och existentiella hot, behöver omvärdera vår relation till såsom del av en levande värld.

Stone Breath är ett samarbete mellan kompositören och musikern Alexandra Nilsson, butohdansaren och koreografen KAI-EN och konstnären och filmaren Björn Ola Lind.

All musik i föreställningen är komponerad av sand- och kalksten. Filmerna är inspelade på platser längs norra Ölands kust.

Alexandra Nilsson Musikalisk komposition och liveframträdande, stenformationer

KAI-EN Butohdans, koreografi, kostym och rum

Björn Ola Lind Film och rum

Längd: ca 1 timme
Entré från 19:30

Kostnad: 120/100 kr (Fylkingenmedlem, student)
Boka biljetter: info@kai-enbutoh.se
Bokning senast kl 13:00 föreställningsdagen.
Ange antal personer i sällskapet (max 8).
Begränsat antal platser enligt gällande restriktioner.
OBS: Endast förbokade biljetter!

Med stöd av Musikverket och Helge Ax:son Johnsons stiftelse.

Länk till Facebook

Stone Breath Trailer from bjornola lind on Vimeo.

...........................................................

Alexandra Nilsson är kompositör och musiker inom elektroakustisk ljudkonst och scenisk musik. Hon rör sig i gränslandet mellan akustiska och elektroniska ljudvärldar där hon intresserar sig för transformation av material. Lyrisk och brutal, hennes uttryck sträcker sig från det minimala och subtila till det råa och hårda.

De senaste åren har hon utforskat stenar som ljudobjekt, särskilt kalksten och sandsten från sin barndoms stränder utmed norra Ölands kust. Detta har resulterat i verket Öländsk svit, komponerad för sandsten och kalksten, beställt av Samtida Musik och slagverks-duon Hidden Mother.

2010 erhöll hon sin master i komposition vid KMH. Hon har komponerat för teater, film, dans, kammarensembler, orkester, och är verksam i grupperna Sisterloops och Shapes of Sounds.

www.alexandranilsson.com

............................................................

KAI-EN är butohdansare och koreograf. Hon intresserar sig för hur djupgående kroppsliga processer och erfarenheter kommuniceras genom den förhöjda situation som konsten erbjuder. Tillstånd av receptivitet, uppluckring och porositet är återkommande i hennes arbete, liksom relationer mellan kropp, konst och rit. I butohkonsten är kroppen landskapet. Butoh erbjuder en intimitet mellan kropp och material, en receptivitet gentemot organiska processer och icke-mänskligt liv.

Butoh förmedlas från kropp till kropp. KAI-EN studerade för koreografen och butohkonstnären SU-EN. Namnet KAI-EN visar på den levande länken till SU-ENs metod och kropp. Sedan 2011 producerar hon verk genom KAI-EN Butoh Company.

www.kai-enbutoh.se
www.facebook.com/KAIENBUTOHCOMPANY

............................................................

Björn Ola Lind arbetar med platsspecifik konst. Det finns alltid ett intresse för mellanrum, ett öga för när det uppstår laddning mellan kropp och landskap. Björn Ola har arbetat med olika ursprungsbefolkningar och deras animistiska världsbilder och myter. Det finns ett starkt intresse för transformation i hans konst. Övergångar mellan liv och död, gränsdragning mellan plats och ljud, plats och ande, plats och kropp är ständigt återkommande teman. De primära uttrycken är foto, film, performance.

Sedan 10 år driver han performancescenen Cisternen på Svanö med gruppen Inner Ear och skapar tillsammans med Torkel Lundberg filmer baserade på samisk mytologi.

www.bjornolalind.se

……………………………………………..

Foto: Björn Ola Lind
© Björn Ola Lind, Alexandra Nilsson och KAI-EN Butoh Company 2021

Medlemsproduktion: Alexandra Nilsson och KAI-EN