Söndagsbrus - Barnworkshops på Fylkingen

Pressmeddelande 6 april 2023
Söndagsbrus – workshops för barn och unga på Fylkingen

År 2023 fyller Föreningen Fylkingen 90 år och firar bland annat med att tänka på återväxten av elektronmusiker och experimentorienterade konstnärer. Därför arrangerar vi under våren söndags-workshops där barn och unga under säker guidning av proffsiga medlemmar får lära sig exempelvis att göra ljud med kod, syntar och SuperCollider, pröva sina kroppar i dans och rörelse, tillverka instrument av burkar och gummisnoddar, och improvisera på slagverk eller preparerad flygel.

Alla barn och unga är välkomna, antalet platser är begränsat så anmäl er snarast möjligt. FRI ENTRÉ! Vi riktar oss till åldrarna förskola, grundskola och gymnasium. De små barnen behöver en medföljande vuxen – de större klarar sig med respektive Söndagsbrusansvarig. Alla workshops äger rum i Fylkingens anrika lokaler på Münchenbryggeriet, Torkel Knutssonsgatan 2 i Stockholm – välkomna att leka och skapa med några av föreningens medlemmar på den scen där många spännande verk vuxit fram!

SÖNDAG 23 april ”Blyertsbarriär” med Ann Rosén (11–14 år)
Kl. 13
8 platser plus max en medföljande vuxen per barn, 2 timmars workshop

Vi skapar musik, bilder och partitur med papper, blyerts och "barriärsyntar". Barriärer kan vara både motstånd och skydd, ge energi och nya lösningar. Deltagarna får skapa bilder, bilderna sätts samman till berättelser som blir partitur och musik. Vi pratar om ljud och barriärer. Med blyertsens motstånd och ledande förmåga skapar vi musik enligt ett skapande skola-koncept.
Ann Rosén är ljudkonstnär, kompositör och medgrundare av Syntjuntan, en trio kompositörer som under ett tiotal år tillsammans med publiken sydde syntar att framföra elektroakustisk musik på. Nyligen har Ann Rosén fått stor uppmärksamhet för projektet Drawing Sessions, där ledande grafit kopplas till datorer som skapar musik i stunden, medan hon ritar.

SÖNDAG 30 april "Danceoke" med Alica Tserkovnaja (ålder 8–11 år)
/Tid meddelas senare/
15–20 platser för barn och vuxna, 1,5 timmes workshop

DANCEOKE – häng med, härma eller gör eget! I denna workshop ger vi oss ut på ett ljudligt och dansigt äventyr. Med utgångspunkt i hur ljudets vibrationer och rytm påverkar kroppens tillstånd och föreställningsförmåga, prövar vi vad dans och lyssnande kan vara.
Workshopen leds av Alica Tserkovnaja och tillsammans leker vi genom rörelse, fantasi och improvisation till olika typer av musik och ljud. Vi utforskar rummet fysiskt, lyssnar och fantiserar kroppsligt hur vi vill röra oss. I slutet av workshopen bjuds det på frukt, och fika. Du som är nyfiken eller gillar att dansa, lyssna på musik och vara tillsammans med andra är hjärtligt välkommen, även vuxna får vara med. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av dans för att delta. Vi ses!

Alica Tserkovnaja arbetar med scenkonst genom dans, musik, text och performance. Hon är intresserad av livemötets potentialer, rytm och interdisciplinära samarbetsprocesser. Som pedagog har Alica arbetat i didaktiska projekt internationellt och nationellt bland annat för Verbier Festival och Musikhögskolan i Malmö. Alica innehar ett årsresidens på produktionshuset SITE.
Kontakt: alica.tserkovnaja@gmail.com, https://alicatserkovnaja.com

SÖNDAG 7 maj: ”Quest – sounds and symbols": improvisation, repetition och framförande med Eva Sidén (för ålder 14–18 år)
Kl. 15
8 platser plus max en medföljande vuxen per barn, 2, 5 timmars workshop

Vi komponerar fritt med ljud, spelar och skapar ett bildpartitur/grafiskt partitur av musiken tillsammans. Fokus på grundläggande musikelement och på hur man kan bygga upp musik genom improvisation och teckna ned det utan noter. Eva kommer att visa och spela exempel på grafiska stycken på flygeln. Deltagarna kan ha med egna instrument (även dator) eller använda befintliga ljudkällor som flygel, röst eller slagverk. Avslutas med repetition och framförande för dem som vill.

Eva Sidén är tonsättare, konsertpianist och ljudkonstnär samt konstmusikpedagog i piano och komposition. Hon konserterar och komponerar instrumental och elektroakustisk musik, musikdramatik, musik till dans och teater, samt ljudkonst och audiovisuella verk. Hon är utbildad pianosolist samt utbildad i komposition vid bland annat Academy of Performing Arts i Prag; Janáček Academy of Performing Arts i Brno; vid Ircam, Paris samt i ljudkonst vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm.
Kontakt: evasidenmusik@gmail.com 073 996 7449

SÖNDAG 28 maj: ”Ljudvärldar med Gus Loxbo och Anke Laerenbergh” (för ålder 6–9 år)
Kl. 13
15 platser plus max en medföljande vuxen per barn, 1,5 timmes workshop

Skaparverkstad för instrument av återvunnet material, lek med ljud och form. Vi utforskar våra ljudande alster och tar hjälp av kontaktmikrofoner för att skapa ljudvärldar där även de minsta ljuden får ta plats. Pröva vilka ljud som görs av en gummisnodd spänd över en kesoburk förstärkt i ett fett högtalarsystem.

Gus Loxbo är aktiv inom jazz och experimentell musik. Spelar kontrabas, gitarr, såg, elektronik i grupper som Pombo, Silence Blossoms m.fl. med ett antal skivsläpp i ryggen (bl.a. på eget skivbolag). Verkar även som kompositör inom elektroakustisk musik och med teater, dans och performance.

​​Anke Laerenbergh är en tvärdisciplinär konstnär och har arbetat inom dans, kostym och scenografi för scenkonst och film. 2021 skapade Anke barnföreställningen Eldflugan. Som pedagog i kreativa workshops för barn har hon varit verksam på bland annat Artipelag och för Gränslandet – symfonisk fest.
Kontakt: ankelaerenbergh@gmail.com 076 327 63 08

SÖNDAG 4 juni: ”Supercollider med Daniel M Karlsson” (för ålder 13–18 år)
Kl. 10–15 med en timmes lunchpaus kl 12
8 platser plus max en medföljande vuxen per barn, 4 timmars workshop. Ta med matlåda så kan vi äta tillsammans och snacka. Mikro, bestick och tallrikar finns på Fylkingen.

Vi går igenom att installera SuperCollider och insticksfiler som gör det lätt som en plätt att komma igång och skriva Patterns-kod i SuperCollider för att göra musik och organisera ljud. Deltagarna behöver ha med sig en mac-laptop och admin-lösen så att de kan installera program. Det vore även roligt om de som vill tar med egna ljudfiler att jobba med.

Daniel M Karlsson är en tonsättare som gör elektronisk musik inriktad på struktur och klangfärg, och arbetar för det mesta med algoritmisk komposition. Daniels musik är ofta generativ och därför potentiellt oändlig. Under workshopen lär vi oss att skapa musik som ger stor variation över lång tid genom att beskriva recept för hur musiken sätts samman.
Kontakt: d@danielmkarlsson.com www.danielmkarlsson.com 0707 632 749

SÖNDAG 11 juni: ”Flygelbus med Felicia Nielsen” (för ålder 4–7 år)
15 platser/grupp plus medföljande vuxna, 45 – 60 minuter
/tid för workshop meddelas senare/

Lek- och musikworkshop med inriktning nutida musik och improvisation. En interaktiv musikföreställning där vi utifrån en saga undersöker en preparerad flygel och dess klanger. En dag hittar Felicia en flygel med brutet ben i ett övergivet kafé. Ägaren säger: Flygeln ska kastas! Men flygeln vill inte bli slängd. Rädda mig! viskar den. Jag vill sjunga för dig och alla andra, jag är snart 100 år men jag sjunger fortfarande mycket bra. Hur ska Felicia få hem en hel flygel? Tur att hon får hjälp av stadens alla duvor.

Felicia Nielsen är verksam pianist, pedagog och jobbar med interaktiva musikföreställningar utifrån sagor. Hon är aktuell med skivan ”Mors Dag” inspelad på en funnen och räddad flygel. ”Med elvisp, inspelade mansröster och flygel skapar Felicia Nielsen ett eget och svårdefinierat universum. DN:s Johannes Cornell fascineras av en föreställning med många dimensioner.” Dagens Nyheter 20 februari 2023.
Kontakt: nielsenfelicia@gmail.com 070 731 7154

ANMÄLAN till samtliga workshops via denna länk!
Ange namn, vilket datum och vilken workshop anmälan gäller samt antal barn/vuxna som deltar.
Plats: Fylkingen, Torkel Knutssonsgatan 2 i Stockholm, T Mariatorget.

För information om en specifik workshop, kontakta ansvarig för aktuellt datum. Producent för Söndagsbrus, Anke Laerenbergh, nås på ankelaerenbergh@gmail.com och mobil 076 327 63 08.

För bilder och intervjuförfrågningar vänligen kontakta:
Maria Morberg
Kommunikationsansvarig producent
FYLKINGEN
kommunikation@fylkingen.se
+46 (0)8 84 54 43
+46 (0)70 718 09 25

Fylkingen är en medlemsdriven förening grundad 1933 – idag plattform och scen för ny, internationell, experimentell musik och intermediakonst. Verksamheten har stöd från Kulturrådet, Region Stockholm, Stockholms stad och Kulturens.

Illustration & design: Iris Hautaniemi