DOUBLE QUARTET & EITHER/OR (US)

Missa inte detta unika samarbete mellan två ledande ensembler inom den nutida musiken. Ensemble Son från Stockholm, med sin ovanliga instrumentkombination, spränger ständigt gränser med nya beställningsverk. Tillsammans med musiker från den banbrytande ensemblen Either/Or från New York bjuder de på ett program med enbart nytt och specialskrivet material för just Double Quartet.

Medverkande:
Magnus Andersson - gitarr
Jörgen Petterson - saxofon
Ivo Nilsson - trombon
Jonny Axelsson - slagverk
Richard Carrick - piano
Jennifer Choi - violin
David Shively - slagverk
Alex Waterman - cello och dator

"Double Quartet - Stockholm/New York är ett unikt samarbete mellan två ledande ensembler och kvartetter inom den nutida musiken. Ensemble Son kommer från Stockholm och har specialiserat sig på porträttkonserter. Till dessa hör "Musiken som dödsstraff" med musik av tysken Helmut Oehring, El Cimarron av Hans Werner Henze och "To hear with the mouth" - om improvisation i samarbete med den engelska basisten Barry Guy och med musik av bland andra Richard Barrett. "To hear with the mouth" dokumentarades live på en CD från Caprice Records 2005.

EITHER/OR

Either/Or från New York är en ensemble som utmärker sig genom att ledigt förena de två ledande skolorna på New York scenen, eller som man ofta säger Uptown och Downtown. En kategorisering som möjligen förlorat något av sin relevans idag, men ensemblens förmåga att arbeta med både strängt noterat och mer konceptuellt material ger dem ändå en särställning inom New York's musikscen.

www.eitherormusic.org

ENSEMBLE SON

Fotograf: Dana Sederowsky

"Double Quartet" är ett projekt som har initierats av Ensemble Son med hjälp av Musikverket och Musik i Syd. Projektet har speciella förutsättningar då ensemblerna normalt inte arbetar tillsammans. De skillnader som finns i de två kulturerna är startpunkten. Verk har beställts av tre amerikanska och två svenska tonsättare. Från USA får vi höra verk av:
Richard Carrick (pianist i Either/Or)
Zeena Parkins (en välkänd representant från den så kallade Downtown scenen)
Keeril Makan (lärare i komposition vid MIT)

Ivo Nilsson, som spelar trombon i Ensemble Son, bidrar med ett eget verk och svenskan Lisa Streich, bosatt i Berlin, står för det andra svenska inslaget.

www.jonnyaxelsson.com
www.ivonilsson.com
www.saxofonkvartetten.se

Keeril Makan är en beställning från "Meet the composer" i New York. Övriga verk har beställts med medel från Kulturrådet.
Projektet är ett samarbete med Musik i Syd och Statens Musikverk med bidrag från Kulturrådet.

-------------------------------

19.30 - 00.00 (första konsert ca 20.00)
Entré 80/60 kr (Studerande & Pensionär)
Arrangemang: Fylkingen/Nilsson