OBS INSTÄLLT! Margaretha Maraton

-

INSTÄLLT
------------------
Margaretha Maraton ställs in p.g.a. osäkerheten omkring coronaviruset. Nya datum för kvällen blir 8, 9 september 2020. Exakta tider meddelas senare.

Margaretha Åsberg
danskonstnär danslegend
filmer – filmer – filmer – filmer

Foto: Sven Åsberg, piak, Jonny Samuelsson, Helene Schmitz, med flera

Entré 120kr, stud/medl 60kr
OBS! endast kortbetalning
NB! Card only

Välkommen till en heldag fylld med filmer från Margaretha Åsbergs livsverk som dansare och koreograf!
Förra sommaren fyllde danskonstnären Margaretha Åsberg 80 år och det firade vi med en helafton på Fylkingen i oktober. Som en uppföljning vill vi nu visa ett urval av filmer som inte fick plats i höstens program, flera i restaurerade versioner som inte tidigare visats. Margaretha introducerar filmerna.

PROGRAM:

13.30 entrén öppnar

14.00 -skap – in the shadow of P (2003) 37min
Glömskans terräng (urval, med bl a Kenneth Kvarnström) (1986) 11min

15.30 Pyramiderna (2001) 80 min

18.30 Lifeboat (1997) 60 min

20.00 Atlanten (1992) 72 min

21.45 Medea material (1993) 55 min

Margaretha är en sann nydanare och pionjär inom svensk modern danskonst och tillhör de verkliga radikalerna med start i det sena 60-talet. Hon samarbetade gärna med konstnärer från många uttrycksområden, som tonsättarna Lars-Gunnar Bodin, Sven-Erik Bäck och Steve Reich, bildkonstnärerna Sivert Lindblom och Jan Håfström, ljusdesignerna Torkel Blomkvist och Ellen Ruge, poeten Bengt Emil Johnson, fotografen Sven Åsberg och många fler.
Åren 1973-76 var Margaretha Fylkingens första kvinnliga ordförande och under 70-talet var Fylkingen en viktig plattform för hennes danskonst.

Det uppmärksammade verket Pyramiderna som uruppfördes på Moderna Museet 1979 gav namn till hennes egen dansgrupp. Margaretha som varit en ihärdig förkämpe för den moderna dansens plats i samhället kunde till sist få en egen scen för dansgruppen Pyramiderna på Moderna Dansteatern på Skeppsholmen i Stockholm som invigdes 1986. Margaretha var initiativtagare och grundare till MDT och dess konstnärliga ledare i närmare 20 år.

År 1992 utnämndes hon till Sveriges första professor inom dansområdet; professor i koreografisk komposition vid Danshögskolan i Stockholm.

Margaretha har haft en avgörande betydelse för den svenska moderna dansens framväxt och många av senare generationers dansare och koreografer har tagit avstamp i arbetet hos Margaretha: Anja Birnbaum, Per Jonsson, Björn Elisson, Cecilia Roos, Efva Lilja, Helena Franzén, Lotta Melin, Anna Koch, Carina Reich, Bogdan Szyber och många fler.

Biografi:

Margaretha Åsberg är född 1939 i Stockholm och numera bosatt på Österlen.
Utbildad vid Operans balettskola 1951–1957, vid The Juilliard School of Music i New York och The Martha Graham School of Contemporary Dance 1962–1964 samt vid Koreografiska institutet i Stockholm 1964–1968 (grundat av Birgit Åkesson, föregångare till Danshögskolan)
Margaretha var på 60-talet solodansare hos Birgit Åkesson, bland annat i TV - produktionerna ”Aniara” och ”Öga: sömn i dröm”, och var med om att introducera den postmoderna dansen i Sverige.

Margaretha Åsberg har skapat ett tjugotal helaftonsverk. Hennes koreografier karaktäriseras av ett nära samarbete med samtidens främsta företrädare inom bildkonst, ny musik, diktkonst och ljuskonst. Ämnen för hennes verk spänner från indiansk och egyptisk mytologi till astrofysik, minimalism och performance till koreograferad teater.

---
Fylkingen-produktion